Med 3,94% som vi har nå er vi det partiet som har vært desidert nærmest de 4 prosentene man må ha for å bryte sperregrensa og få utjevningsmandater, noensinne. Det mangler ca 1700 stemmer. Dermed gikk det ikke fullt så bra som vi håpte. Men:
- Vi økte oppslutning fra 3,2% til 3,9% som er 22% opp (0,7 prosentpoeng).
- Vi har faktisk ikke hatt nedgang i et stortingsvalg siden 2005. Siste nedgang i lokalvalg var i 2003. Etter det har det bare gått oppover, og det samme skjedde i år. Ikke mange partier kan skryte av noe sånt.
- Vi fikk ikke 8 plasser på stortinget, som vi kunne fått med 4,0%. Men vi tredoblet stortingsgruppa vår. Une Bastholm får nå følge av Lan Marie Berg og Rasmus Hansson.
- Medlemsveksten vår fortsetter. Vi har over 3000 nye medlemmer nasjonalt siden FN-rapporten om klima i august. Flere nye kom til på valgnatta.
- Vi eier miljøsaken, ingen andre er i nærheten av vårt sakseierskap.
Hva kan vi si om valget generelt, andre partier, og klima- og miljøsaken?
- Meningsmålerne bommet kraftig, men det gjelder også for andre partier.
- Miljø og klima var sterkt i fokus i valgkampen, både på grunn av voldsomme skogbranner og dødelig flom rundt i verden i sommer, FN-rapporten om klima i august, og vår politikk.
- Ap-leder Jonas Gahr Støre sier nei til store, nye leteoperasjoner på norsk sokkel. Det ville være utenkelig for få år siden, og utenkelig uten presset fra miljøbevegelsen, MDG, og andre partier med miljøfokus.
- Det er nå 5 stortingspartier som sier nei til leting etter mer olje. Av disse er det bare 1 som mistet oppslutning (KrF), de andre gikk fram. 3 av dem vil også stoppe ny utbygging av eksisterende oljefunn, alle økte i oppslutning.
- 3 av de 4 stortingspartiene som vil fortsette leting etter mer olje (i strid med både FN og oljeorganisasjonen IEA) tapte oppslutning i valget.
- Vi i MDG representerer ytterpunktet i grønn retning, og gjør med det de andre partiene grønnere enn de ville vært uten oss. Den rollen er viktig, helt uavhengig av hvor store vi er og om vi sitter i regjering.
- Da vi falt på meningsmålingene helt på slutten av valgkampen, falt også de andre partiene med sterk grønn profil. Ingen lyktes i å «stjele» klima- og miljøsaken fra oss i betydelig grad.
- Velgerne har ikke prioritert klima og miljø så høyt som man skulle tro for få uker siden, men likevel høyere enn i tidligere valg. Partiene som vil slutte å lete etter mer olje har samlet gått fram med 7 stortingsplasser, de andre partiene har dermed tapt 7 plasser. Stortinget har ut i fra det tallet blitt 4,14% grønnere.
I det store og hele kan vi si at valget har gått som Norges klima- og miljøpolitikk de siste årene: Det går i riktig retning, men altfor sakte. Klokka tikker, mens mengden klimagasser i atmosfæren fortsetter å øke, og artsmangfoldet fortsetter å reduseres. Vi i MDG vil alltid jobbe for å få opp tempoet i arbeidet for en bedre framtid. For mennesker og miljø!